ÉPÍTÉSZETI UTAZÁSOK

OnLine előadás-sorozat a “Modern születése nyomában”

A 20. század fordulója új időszámítást hozott az építészetben is. A történeti stílusokat megidéző historizmus helyébe a modern élet modern igényeit kiszolgáló építő- és díszítőművészet lépett.

Hogy mely országban miként zajlott az átmenet, és milyen eredmények születtek, nagyban függött attól, milyen körülmények között indult a folyamat, s még inkább, hogy kik voltak azok a művészek, akiknek tevékenysége utóbb, iskola-teremtő erővel formálta az egész művészeti világot.

Epiteszeti_utazasok3
  • 5 európai város
  • 5 iskolát teremtő stílus
  • 5 világhírű építész és művészbarátaik

A császári Bécsben a feltörekvő nagypolgárság  Rings-Zeit során találta meg új  helyét a társadalomban, ugyanakkor épp a historizmus jegyében született kulisszák ébresztették fel a vágyat az “igazi” modern gondolkodókban, hogy valami egészen új, az akkori kortárs elvárásoknak megfelelő építészet és iparművészet szülessen.  “A kornak a maga művészetét, a művészetnek a maga szabadságát!” hangzott a máig érvényes jelmondat. A Wiener Sezession a művészet megannyi területén új szeleket hozott, s a nagyvárost megalkotó építész, Otto Wagner révén máig ható eredményeket produkált.

A bécsi törekvések legtisztábban, legkristályosabban Darmstadtban tudtak kibontakozni, ahol a Mathildenhöhe-n megépített Művésztelep nem csak az építészeti törekvéseknek jelentett korlátlan teret, de a vágyott új életforma keretei teremtődtek meg, egy eszményi világ képét rajzolva elénk.

És ne feledkezzünk el arról sem, hogy az a tisztelet, amely a szecessziós művészeket az igazán minőségi anyagok, és a művészi kézművesség irányába kötelezi, valójában egy angol törekvésből, az Arts and Crafts Movement eszméjéből és eredményeiből táplálkozik!
A brit szecesszió legcsodálatosabb képviselői Charles Rennie Macintosh és felesége, Margaret MacDonald. Munkásságok számtalan épületet adott Glasgow-nak, s a világnak, s a Glasgow School of Art révén valódi iskolát teremtettek, melynek hatása, aktualitása ma is él. Sőt… (de erről majd mesélek…)

Ugyancsak az Arts and Crafts, illetve a szecessziós törekvések táptalaján virágzott a belga Henry van de Velde művészete, aki Weimarba kerülve igazi újdonságot vitt a nagy klasszikusok, Goethe és Schiller – városába. Olyannyira, hogy éppen ő lesz az, aki megépíti azt az iskolát, amiben megszületik a Bauhaus!

S a Bauhaus kapcsán nem csak a weimari vonatkozásokat fogom bemutatni, de elutazunk Dessauba is, ahol ma is áll és működik a Bauhaus Egyetem, melynek falai közt Walter Gropius munkásságának eredményeire kell gondolnunk.

Epiteszeti_utazasok2

Csodálatos utazások voltak!
Sok fotó segítségével meséltem a művészeti törekvésekről, folyamatokról. Bemutattam a művészeket, de mint egy igazi utazáson, úgy mélyedtünk el az egyes helyszínek kapcsán is.

Összesen több mint 500 résztvevő, a legtöbb gépnél házaspárok, családok… kutyák és macskák… ülve, fekve, fotelból, teával, capuccinoval… a teraszon ülve… Pestről, Budáról, Gödről, Dunakesziről, Erdőkertesről, Szegedről, a Balcsiról, sőt, Németországból, Párizsból, Luxemburgból és még Amerikából is!
Nagy öröm volt végre találkozni, és remek élményeket adtak az előadások:

2020_Epiteszeti_utazasok_1_Judit
2020_Epiteszeti_utazasok_2_Judit_2
2020_Epiteszeti_utazasok_3_Judit
2020_Epiteszeti_utazasok_5_Dessau_Judit_1
2020_Epiteszeti_utazasok_4_Weimar_Judit_1
idezet

“Jaj NAGYON szép volt – talán szebb is mint élőben – ez így hülyén hangzik, de most jobban volt idő megcsodálni ezeket a szépségeket – a részleteket, mert minden abban rejlik 😊
Te meg jó voltál, szuper jó, mint mindig – ANNNYYYYIIRA szeretem az összefüggéseket, hogy a dolgok nemcsak lógnak magukban …” V.Gy.

idezet

“Ezek voltak az utóbbi hetek legtartalmasabb és legszebb pillanatai. Nagyon várjuk a következő szombatot.
Hálás hallgatóid, A és P”

idezet

“Nagyon nagy élmény volt a tegnapi elôadás, köszönöm, hogy ezt így kitaláltad és létrehoztad. Mint mindig, tudásod és az, hogy összefüggéseiben láttatod a dolgokat, lenyûgözô volt.” K.I.

idezet

“Nagyon jól éreztem magamat a mai “kirándulásunkon”. A legnagyobb kényelemben, bekuckózva, egy finom habos kávéval a kezemben kezdtem neki az utazásnak, ami Bécsbe repített.
A tőled megszokott alapossággal elkészített képanyag jól illusztrálta amit elmeséltél, és nagyon jó volt közben élőben látni 😀
A város építését meghatározó elképzelések, döntések, az épületek kialakulásának történetei mellett az ott élt emberek világát is bemutattad, amivel “élővé tetted a köveket”.
A mondataid a ház és az ember összhangjáról elgondolkodtattak. Valóban a ház kialakítása lehetőséget ad arra, hogy másként mozogjunk, létezzünk ezekben az épületekben.
A mostani időszakban a virtuális térre is igaz, hogy másfajta mozgást enged nekünk, és azt gondolom Te ezt nagyon szép élménnyé tetted a számunkra.
Köszönöm Neked 😀” R.A.

NAPTÁR ÉS KATALÓGUS

Az előadásokon elhangzottak összefoglalásaként, illetve a képanyag legszebbjeit kézzelfogható emlékként rögzítendő készült a Naptár és a Katalógus, amely ide kattintva megrendelhető!

2020_Epiteszeti_utazasok_Naptar_ExploreHungary_1

Más programokon is mindenkit szeretettel várok!

Üdvözlettel: Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás