A legszebb balatoni panorámák

az Országmorzsák sorozatban

Van nekünk ez a kifejezésünk, hogy “a magyar tenger”… Elsőre talán azt hihetnénk, hogy ez valamiféle lemondó, a földrajzi fekvésért már eleve elnézést kérő, sőt, talán még az elcsatolt tengerpartot is sirató mondás, pedig aki ránéz a kenesei magaspartról a Balaton víztükrére, az tényleg tengernyi vizet lát!

ExploreHungary_SzaboJudit_Balaton_01

A Balaton nem egyszerűen “egy tó”. A Balaton, a maga 600 négyzetkilométeres felületével Közép-Európa legnagyobb tava! Fekvésénél fogva hazánk területének, domborzatának meghatározó eleme. Óriási vízmennyiségének hőmegtartó ereje és felületének hatalmas tükre révén döntően befolyásolja környezete éghajlatát. Nem romantikus túlzás, hogy a Káli-medencében mediterrán jellegűnek érezzük a napsugárzást, hiszen az északi part déli kitettségű lejtői valóban dupla mennyiségű napsugárzást kapnak!

De nem kell ahhoz tudományos boncolgatás, hogy szeressünk megmártózni a habjaiban, s hogy a forró napok csobbanásainak szép emléke ott legyen minden őszi és téli séta zimankójában is!

Egyszerűen csak jó ránézni a vitorlásokkal pettyegetett víztükörre, és végtelennek érezni a tájat, ami körülölel.

Balatoni vitorlások
A látvány persze mindenhonnan megkapó, de lássuk, melyek azok a helyek, ahonnan a legszebben tárul fel a panoráma!

A tó hosszúkás, medencéje egy törésvonal mentén húzódik. A déli oldalon szelíden simul tovább a táj, s csupán a Pannon-tó üledékére rakódott löszrétegbe vágódó utak szabdalják a felszínt hullámos, dimbes-dombos jellegűvé. Északon viszont a Bakony lenyúló vonulatai érik el a a víz határát, s a permi vöröshomokkő és a középidei dolomit tömege mellett megjelennek a fiatal bazaltos vulkánosság szép nyomai, a tanúhegyek. Kialakulásuk és tájképi szépségük megér egy külön “országmorzsát”, mai témánkhoz elég annyi, hogy úgy emelkednek a Balaton vonalától – főként, mert ugye nem feledkezünk el a fonyódi Várhegyről sem! –  északi irányban, mintha egy óriás terepasztal kis dombocskái lennének!

Ezek a hegyek pedig legszebben a déli oldalról látszódnak!
1. Zamárdi: Millenniumi kilátó

A zamárdi szőlőhegyen áll a Millenniumi kilátó. Már a tágas parkolónál ki lehet kukucskálni, de érdemes a hétvégi házak gyümölcsfás kertjei között felbaktatni az építményhez, hiszen onnan teljes szépségében elénk tárul a Tihanyi-félsziget furcsa alakja. Ráadásul jól kiépített infrastruktúra: piknik-padok, szemetes, sőt a Balaton-part legszebb panorámával rendelkező WC-je is vár!

Innen igazán jól érzékelhető, hogy a mindössze 14 négyzetkilométeres kis földnyelv szinte betolakodik a Balaton árkába, s markánsan két medencére osztja a medret.

Jól látható az is, hogy maga a Tihanyi-félsziget négy nagyobb vulkáni kúp összessége, amely nem csupán az Ófalu szépségeit, és a panoráma jobb oldalán feltűnő Apátságot kínálja nekünk, de bizony erdős-dombos kirándulásokra is csábít!

  • ExploreHungary_SzaboJudit_Zamardi_kilato_01
  • ExploreHungary_SzaboJudit_Zamardi_kilato_02
  • ExploreHungary_SzaboJudit_Zamardi_kilato_03
ExploreHungary_SzaboJudit_Tihany_szembol
2. A BalatonbogláRi Gömbkilátó

Jól ismerjük a Balatonboglári Gömbkilátó jellegzetes épületét is.

 

Jó ide felsétálni… már ha túljutunk a kalandpark és a bob csábításán, szép, ligetes domboldalon találjuk magunkat.

 

A kilátó megújult, érdekes szerkezetét a csomópontokban elhelyezett lámpák fényének izgalmas játéka is hangsúlyozza.

 

Az építmény azért is nagyon érdekes, mert eredetileg, amikor a BNV-t még a Városligetben rendezték, a Belföldi Idegenforgalmi Hivatal pavilonja volt.

 

Lebontása után Balatonboglár fogadta be a 15 méter átmérőjű monstrumot, így Xantus János kilátóként éli második életét.

  • ExploreHungary_SzaboJudit_Boglári_kilato_02
  • ExploreHungary_SzaboJudit_Boglári_kilato_01
  • BNV_hg-hu
ExploreHungary_SzaboJudit_Balaton-Gombkilato_01
3. a boglári szőlőkből

Ha felmászunk a hullámzó szőlőhegyekre, egész különleges látvány tárul elénk: nem csak az északi part tanúhegyeit látjuk, de jól érzékelhető, hogy a Fonyódi Várhegy is közéjük tartozik… épp csak a Balaton választja el őt testvéreitől:

ExploreHungary_SzaboJudit_Balaton-Fonyod_mogul_01
4. A fonyódi várhegyről

A Fonyódi Várhegy ugyanolyan bazaltkúp tehát, mint a szemközti tanúhegyek.

Oldalára felkúsznak a házak, sőt, a századfordulón, Dr. Szaplonczay Manó, megyei tisztifőorvos kezdeményezésére létrejött, romantikus villasorban is gyönyörködhetünk.

Pál Mihály, Balatoni szél című szobrának nőalakja mögött pedig újabb perspektívából tűnnek fel a jól ismert hegyek.

Érdemes a kilátóba is felmenni, bár a fa építmény messziről látványosabb, mint amennyire praktikus azok számára, akik fotózni (vagy csak akadálytalanul látni) szeretnék a panorámát.

  • ExploreHungary_SzaboJudit_Fonyódi_kilato_01
  • ExploreHungary_SzaboJudit_Fonyódi_kilato_02
  • ExploreHungary_SzaboJudit_Fonyódi_kilato_03
Balaton - Fonyódról
5. Útról-útfélről…

De nem is kell feltétlenül kilátókat keresni. Elég, ha autózunk a tó körül… Marcali felé, délnek kanyarodva például ilyen, ha visszanézünk. Szép búcsúzás… akármerre visz is az utunk tovább!

ExploreHungary_SzaboJudit_Marcali_fele_01
Jó lenne persze sirálynak lenni, hogy mindig láthassuk, de így is jó, mert bármikor visszatérhetünk hozzá, és érezhetjük: Balcsika, a mi tengerünk!
ExploreHungary_SzaboJudit_Balaton_11

 

Köszönöm a figyelmedet!

Folytatjuk az Országmorzsák szemezgetését!

Addig pedig szívesen veszem visszajelzésedet.

Ha pedig tetszett, és szeretnél hírt kapni róla, ha új “Országmorzsa” születik, iratkozz fel a hírlevélre, és értesítelek! De annak is örülök, ha másnak is ajánlod!

Üdvözlettel:

Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás