Építészeti utazások sorozat

Élő, online előadás-sorozat videó felvételei

A 20. század fordulója új időszámítást hozott az építészetben is. A történeti stílusokat megidéző historizmus helyébe a modern élet modern igényeit kiszolgáló építő- és díszítőművészet lépett.

Hogy mely országban miként zajlott az átmenet, és milyen eredmények születtek, nagyban függött attól, milyen körülmények között indult a folyamat, s még inkább, hogy kik voltak azok a művészek, akiknek tevékenysége utóbb, iskola-teremtő erővel formálta az egész művészeti világot.

 • Bécsi szecesszió – Otto Wagner
 • Darmstadt-i művésztelep – Joseph Maria Olbrich
 • Glasgow-i szecesszió – Charles Rennie Macintosh
 • Weimar – Henry van de Velde
 • Dessau, Bauhaus – Walter Gropius

 

Tovább...

A császári Bécsben a feltörekvő nagypolgárság  Rings-Zeit során találta meg új  helyét a társadalomban, ugyanakkor épp a historizmus jegyében született kulisszák ébresztették fel a vágyat az “igazi” modern gondolkodókban, hogy valami egészen új, az akkori kortárs elvárásoknak megfelelő építészet és iparművészet szülessen.  “A kornak a maga művészetét, a művészetnek a maga szabadságát!” hangzott a máig érvényes jelmondat. A Wiener Sezession a művészet megannyi területén új szeleket hozott, s a nagyvárost megalkotó építész, Otto Wagner révén máig ható eredményeket produkált.

A bécsi törekvések legtisztábban, legkristályosabban Darmstadtban tudtak kibontakozni, ahol a Mathildenhöhe-n megépített Művésztelep nem csak az építészeti törekvéseknek jelentett korlátlan teret, de a vágyott új életforma keretei teremtődtek meg, egy eszményi világ képét rajzolva elénk.

És ne feledkezzünk el arról sem, hogy az a tisztelet, amely a szecessziós művészeket az igazán minőségi anyagok, és a művészi kézművesség irányába kötelezi, valójában egy angol törekvésből, az Arts and Crafts Movement eszméjéből és eredményeiből táplálkozik!
A brit szecesszió legcsodálatosabb képviselői Charles Rennie Macintosh és felesége, Margaret MacDonald. Munkásságok számtalan épületet adott Glasgow-nak, s a világnak, s a Glasgow School of Art révén valódi iskolát teremtettek, melynek hatása, aktualitása ma is él. Sőt… (de erről majd mesélek…)

Ugyancsak az Arts and Crafts, illetve a szecessziós törekvések táptalaján virágzott a belga Henry van de Velde művészete, aki Weimarba kerülve igazi újdonságot vitt a nagy klasszikusok, Goethe és Schiller – városába. Olyannyira, hogy éppen ő lesz az, aki megépíti azt az iskolát, amiben megszületik a Bauhaus!

S a Bauhaus kapcsán nem csak a weimari vonatkozásokat fogom bemutatni, de elutazunk Dessauba is, ahol ma is áll és működik a Bauhaus Egyetem, melynek falai közt Walter Gropius munkásságának eredményeire kell gondolnunk.

Az előadások videói a vásárlási folyamat végén a következő feltételekkel azonnal elérhetőek:

 • az 5 darab, egyenként 70-80 perces előadás
 • a személyes videó-kód megadásával
 • a megrendelést követő 35 napig
 • egy eszközről
 • akár több részletben vagy több alkalommal is megtekinthető.
 • Ára: 5.000.-Ft

A videók megtekintéséhez személyes videó-kódra van szükség.
A kód ellenőrzéséhez be kell jelentkezni!

A személyes videó-kód a következő:

Amennyiben nem jelenik meg a kód, akkor vagy nincs bejelentkezve, vagy még nem rendelkezik személyes videó kóddal.

Ha még nem rendelkezik személyes videó-kóddal, ide kattintva, EGYSZERI alkalommal igényelni kell, és utána érdemes a videók megtekintését megvásárolni.

Tovább a vásárláshoz:

Ha az a felhasználó fogja megtekinteni a videókat, aki megvásárolja, akkor ide kell kattintani a vásárláshoz:

 

Ha másik felhasználó számára szeretne hozzáférést vásárolni, akkor – feltételezem –

VAGY segíteni szeretne valakinek a vásárlásban (pl. idős rokon, barát)
– Ebben az esetben az ő regisztrált adataival kell bejelentkezni, és elvégezni a vásárlást annak érdekében, hogy az ő felhasználói adataihoz kötődjön a hozzáférés. (Persze ez esetben a visszaigazoló e-mailek az ő e-mail címére érkeznek, szóval így nem lesz meglepetés!)

VAGY ajándékba szeretné adni valakinek a lehetőséget.
– Ebben az esetben ide kell kattintani:

 

Kérdés esetén az info@explorehungary.hu e-mail címen állok rendelkezésre.

Üdvözlettel: Szabó Judit