lucapuca

Kalendárium-mese

A téli didergésben reményt keltő nap december 13.

A Gergely-naptár bevezetése előtt erre a napra esett a téli napforduló ideje, azaz ezen a napon volt a legrövidebb a nappal hossza, de egyben ezt követően egyre rövidebb éjszakák biztatták a természetnek kitett embert, hogy el fog jönni az új tavasz!

Ma már december 21. a téli napforduló napja, de december 13, Luca napja a névben őrzi a fényre utaló eredetét: Lux – fényesség.

A pogány hiedelmek mellé Szent Lucia keresztény névünnepe és a gonosz Lucapucához kötődő népi hiedelmek is csatlakoznak.

SzentLucia

Szent Lúcia életéről és vértanúságáról — a siracusai San Giovanni-katakombában 1896-ban megtalált sírfeliraton kívül — egyetlen hiteles dokumentum sem maradt fenn, ezért nem is fogadják el történeti személynek, alakja, vértanúsága mégis élénken él – főként az olasz – hagyományokban.

Lucia már eljegyzett menyasszony volt, mikor Szent Ágota csodatétele kapcsán megtért.

Az őt a szép szeméért szerető vőlegényét a jegyesség felbontásáról úgy értesítette, hogy saját szemét kivájta, s elküldte kérőjének.

A Diocletianus-féle keresztényüldözések idején egy ilyen tett borzasztó dühöt és válogatott kínzásokat váltott ki, de a lányon nem fogott, se a forró olaj, se a máglya tüze, csupán a torkán átdöfött tőr volt képes kioltani földi életét.

Imáját azonban még befejezte, így vált a torokfájósok, a szembetegséggel küzdők védőszentjévé.

“Szent Lucának híres napja a napot rövidre szabja”, a hosszú éjszaka alatt pedig a gonosz boszorkányoknak, rontó szellemeknek elég idejük van bajt hozni a ház népére.

Éppen ezért a megelőző nap estéjén az ajtókat, kapukat erősen be kell zárni!

Ezen az éjszakán rettegtek a régiek “lucapuca”-tól, “lucaasszony”-tól, aki az ezen a napon született gyermekek lelkét elrabolhatja, illetve rontást hozhat a háziállatokra is.

A gonoszt leghatásosabban a fokhagyma tartja távol, ezért ettek is belőle, párnájuk alá is tették, de “Luca, Luca, távol légy!” felszólítások mellett megfokhagymázták az állatok fejét és az istálló ajtaját is.

A Luca-napi tréfák közül különösen érdekes, hogy a mára elsősorban Halloween-hez kötődő világító arcú sütőtökkel rémisztgették a házak lakóit a falut járó fiatalok.

Ehhez a naphoz, illetve az ezt követő, Karácsonyig tartó időszakhoz időjárásjósló praktikák, házasságjósló hiedelmek kötődnek:

luca_buza

A Karácsonyig tartó 12 nap időjárásából – mint Luca-kalendárium – a következő 12 hónap időjárására következtettek, de az ekkor 12 levélre szedett és besózott hagyma nedvességtartalma is a jövő évi csapadékmennyiséget jósolta meg.

Az ekkor elültetett, és Karácsonyra kizöldülő Luca-búza a jövő év jó termését vetíti előre.

A Luca-cédulák férfineveket rejtenek, s naponta egyet a tűzbe dobva, Karácsonyra a jövendőbeli neve is kiderül.

 

Ezen a napon kell elkezdeni készíteni Luca-székét, hogy a karácsonyi éjféli misén a templomban megpillanthassuk a boszorkányokat.

Lucaszeke

De Luca-székét nem is olyan egyszerű elkészíteni!

Kilenc féle fa kell hozzá – kökény, boróka, jávor, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser és rózsa -, szögek helyett pedig bükkfa ékeket kell alkalmazni.

A “lassan készül, mint a Luca széke” pedig arra utal, hogy a 12 nap alatt, apránként kell kifaragni.

S végül néhány jó tanács erre a napra:

Ügyelni kell, hogy a nap első vendége fiú legyen, mert a női látogató rontást hoz a házra.

Nem szabad kenyeret sütni, mert az kővé válik.

Nem szabad seperni, mert Luca eltöri a seprűt.

Továbbá senki ne fonjon vagy varrjon ezen a napon, mert bevarrja a tyúkok fenekét, és nem tudnak tojni, ráadásul Luca beveti orsóját a kemencébe!

 

Köszönöm a figyelmedet!

Folytatjuk majd a Kalendárium lapozgatását!

Addig szívesen veszem visszajelzésedet.

Ha pedig tetszett, és szeretnél hírt kapni róla, ha új “Kalendárium-mese” születik, iratkozz fel a hírlevélre, és értesítelek!

De annak is örülök, ha másnak is ajánlod!

Üdvözlettel:

Szabó Judit

 

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás