A kaposvári keleti temetőben

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_01

 

Előző nap még befogattuk Tatárt, a szamarat, s a Róma-hegyi villából bekocsikáztunk a városba.


 

 

Este Adyval találkoztunk, s utána hosszan hallgattam, “micsoda szemek”, “feketék, mint a bogár”, “álmos nézésűek”, “mély és szerelmes, sokatmondó”.

Ilyeneket mondott, és azt is, hogy Ady a széthulló magyarság tragikus szimbóluma.

 

Flox csak nézett. Nem gondolnám, hogy értette a beszélgetésünket, de okos kutya volt, tudta, mikor kell nyugton maradni (nem úgy, mint Filox, aki mindig csak mérgeskedett, morgott és harapós is volt).

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_02

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_03

Aztán rá kellett jönnöm, hogy mindez csak álom, az őszi melankólia hatása: a múlt szépségének átélése.

Persze amikor ott a paletta, a kalap, és az Ödön által akkurátusan összegyűjtött pasztellvégek… Nehéz elhinni, hogy nem csak sétálni ment, s hogy nem jön vissza többé.

Már 1927. november 25. óta.


Akkorra már híres festő volt. Túl a meg nem értésen, túl a gúnyon. Már mindenki tudta, hogy olyasmit hozott haza Párizsból, amivel a magyar művészetet beírta a Világ Nagy Emlékalbumába. Az Uffizi kért is tőle egy önarcképet! (Nem mindenkivel esik meg az ilyesmi!)

Harsány színekkel meleg képei a szegényes, de körülölelő otthon emlékét őrzik, s az alakok – Apám, Piacsek bácsi és a többiek – mindannyiunk családtagjaivá váltak. Lazarine, a hűséges asszony, és Zorka a kései szerelem, az igazi társ és az örök nő szépségét hozzák a képekre.

Rippl_Lazarine_and_Anella

800px-Rippl-Rónai,_József_-_My_Father_and_Piacsek,_with_Red_Wine_-_Google_Art_Project

RIPPL_zorka


A társaság férfitagjairól készült pasztell képeivel pedig valóságos Magyar Panteont teremtett.

Rippl_Portrait_of_Ödön_Lechner

Rippl-babits

373px-Rippl-szabo

240px-Rippl-moricz


 

 

Z. Soós István pasztell képe felidézi azt a ködös, novemberi napot, amikor a Kossuth téren felállított ravatal körül összegyűltek a gyászolók.

A szomorkás hangulatú képen, a mélybarna embertömeggel körülvéve látszanak a nemzeti színű koszorúk, s a ravatalnál álló díszőrség alakjai.

Forrás: Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeum (55.640.)

Z_Sos_Istvn_55640


Rippl-Rónai Józsefet a Kaposvári Keleti temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírja ma is zarándokhely, országos védettséget élvező emlékhely.
Az Andrássy-ebédlő csodálatos faliszőnyegének rózsakertjére utalva, egy szépséges, fakó-piros rózsával róttam le kegyeletemet:

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_05

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_06


DameEnRobeRouge_Rippl-Ronai_1898

Forrás: Wikimedia Commons

De itt nyugszik a Keleti temetőben a család többi tagja is: A szeretett testvér, Ödön, akinek rengeteg bátorítást, támogatást köszönhetett, s aki – azzal együtt, hogy vasúti tiszt volt – hazánk egyik legjelentősebb műgyűjteményét hozta létre, s hagyta végrendeletében a Vármegyére!

Nem sokkal távolabb Lazarine sírja, a kápolnában pedig a nevelt fiú, Martyn Róbert, orvos, akinek ikertestvére, Martyn Ferenc őrizte az örökséget nagy gonddal, és minden tárgyra kiterjedő szeretettel, egészen addig, míg az állam szárnyai alá vette a hagyatékot Róma-villástul, tárgyastul, képestül.

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_08

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_09

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_15


De a temetőben körbesétálva megemlékezhetünk Fésüs Éva írónőről, Szász Endre festőművészről, s megannyi kaposvári közéleti személyiségről.

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_12

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_13


És felkereshetjük a tragikus sorsú szépségkirálynő, Molnár Csilla síremlékét is. 

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_19

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_11


A hatalmas fasorok között sétálva, emlékezhetünk a régiekre, s arra, amit hátrahagytak, vagy amit tanítanak nekünk: az elmúlás fájdalma helyett gondolhatunk az örök szépségre is!

ExploreHungary_Kaposvari_temeto_20

 

Köszönöm, hogy velem tartottál ezen az őszi sétán, a Halottak napja reggelének bágyadt napsütésében!

A programokon mindenkit szeretettel várok!
Üdvözlettel: Szabó Judit