Vénasszonyok nyara

Kalendárium-mese

Szerte a mérsékelt övben, Amerikától Európán át, Ázsiáig jellemző, hogy az őszi lehűlések után októberre visszatér a kellemes, napsütéses idő. Persze van tudományos magyarázat, hiszen ebben az időszakban a nyár folyamán felmelegedett óceánok felől langyos légtömegek érkeznek az egyre jobban lehűlő szárazföld fölé, létrehozva a kellemes, utó-nyári kiránduló időt.

 

S hogy mi köze mindehhez a kedves, idős néniknek?

 

 

ExploreHungary_SzaboJudit_Marienhaar

Aki ilyenkor a természetben csatangol, biztos tapasztalta, hogy átvágva egy mezőn arcába ragad a pókok vékony fonala. Az apró pókcsemeték az őszi szellő szárnyán „repülve” húzzák fűszáltól fűszálig, növénytől növényig azt a vékony pókhálót, amely a derék német honpolgárokat az ősz hajszálra emlékezteti.

Ezek miatt az ezüstösen csillogó szálak miatt nevezik ők ezt az időszakot „Altweibersommer”-nek, amit mi szorgalmasan tükörfordítottunk „vénasszonyok nyara”-nak.

Az amerikai kontinensen ilyenkor megvörösödő juharfélék levélszíne az indiánok által mélységesen tisztelt medvék kiömlő vérének színét idézi, így hát elterjedt az indián nyár elnevezés is.

Ebben az időszakban öröm a séta, a kirándulás, hiszen az erdő – ahogy a fák leveleiben a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan elbomlik zöld színanyag, a klorofill, s így a fényvisszaverésben tért nyernek a sárga és vörös színű pigmentek – a sárgától a mélyvörösig tartó árnyalatokban kezd pompázni.

  • ExploreHungary_SzaboJudit_erdo
  • ExploreHungary_SzaboJudit_levelek
  • ExploreHungary_SzaboJudit_levelek2
  • ExploreHungary_SzaboJudit_levelek3
  • ExploreHungary_SzaboJudit_paletta

És öröm a gyümölcsök, főként a szőlő betakarítása is!

ExploreHungary_SzaboJudit_szolo

A szüret kezdő időpontja tájegységenként és persze szőlő fajtánként más és más:

Egerben „terézszedés”-t kezdenek október 15-től, Somló hegyén Orsolya nap (október 21.) a hagyományos kezdő nap, a Világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján pedig – hogy jól aszúsodott, édes szemeket szedhessenek – későn, október 28-án, Simon-Júda napján kezdődik a szüret:

„Akár haszon, akár kár, Simon-Juda a határ!”

 

Az enyhe ősz aztán hamarosan hűvös, ködös, egyre sötétebb télbe fordul… féltek is a régiek…

De erről majd a következő Kalendárium-mesében írok…

 

Köszönöm a figyelmedet!

Folytatjuk majd a Kalendárium lapozgatását!

Addig pedig szívesen veszem visszajelzésedet.

Ha pedig tetszett, és szeretnél hírt kapni róla, ha új “Kalendárium-mese” születik, iratkozz fel a hírlevélre, és értesítelek!

De annak is örülök, ha másnak is ajánlod!

Üdvözlettel:

Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás