HúSvét és a Nyuszi

Kalendárium-mese

A zsidó peszach és a keresztény Húsvét ünnepkörének vallásos misztikuma, a bűnök és a megváltó halál komorsága, illetve a feltámadás vallásalapító hite mellett a Húsvét vidám színfoltja a nyuszi, aki teljesen érthetetlen módon színes tojásokat tojik.

De miért? Miért van az, hogy egy tisztességes emlős, szőrrel és fogakkal (de még milyen fogakkal!) egyszer csak nem apró nyúlfiakat szül elevenen, hanem mintás tojást tojik, és – hogy a képet tovább színesítsük – a tojásból apró, pelyhes kiscsibék kelnek ki.

A természetfeletti esetet sokféleképpen magyarázzák…

nyuszi_es_tyuk

Az egyik lehetséges magyarázat lehetne ez.. de persze ez csak vicc, és nem…

 

Eostre

 

A pogányság idejébe visszanyúló magyarázat szerint Eostre istennő nagy örömmel változtatta a kedvenc madarát nyúllá, aki azután színes tojásokat tojt.

Eostre ezzel a mutatvánnyal a gyerekeket szórakoztatta, ugyanakkor a nyúl, a termékenység szimbólumaként nagyszerűen ábrázolta az újjáéledést a pogány tavaszünnepek során.

nyuszi

Aztán Bizáncban a nyulat Krisztus szimbólumaként tisztelték, így a Húsvét misztériumához jól illet a nagyfülü…

A német protestánsok pedig nem tekintették húsnak a húsát, így aztán a böjti időszak kedvenc eledele lett.

husveti_nyuszi

A tojást tojó nyúl ötlete pedig az 1700-as években született meg az Egyesült Államokban. A pennsylvaniai holland telepesek az “Osterhase” vagy “Oschter Haws” (azaz a Húsvéti Nyúl) eljöveteléről meséltek gyerekeiknek.

A Mikuláshoz hasonló ünnepi szokás szerint a jó gyerekek színesre festett tojásokat kaphattak a húsvéti nyúltól gondosan kikészített sapkáikba.

Haselhuhn

De ha arra gondolunk, hogy a Húsvéti Nyuszi a tojásait bokrok tövébe rejti, hogy a gyerekek “tojásvadászat” során megtalálják, nos… még az is lehetséges, hogy egy egyszerű fordítási hiba a rejtély kulcsa: talán csak lerövidült a “Haselhuhn” (császármadár) neve “Hase”-ra, és innentől már érthető, hogy tud szegény, ártatlan nyuszikánk kiscsibét rejtő tojást tojni.

Annyi azonban bizonyos, hogy híres nyulunk nem is olyan “ártatlan”.

Az üregi nyúl az ie.3. századig csak az Ibéria-félszigeten élt, és világszintű elterjedését épp szaporaságának köszönheti. Termékenysége és finom húsa miatt ugyanis a tengerészek szívesen vitték őket hosszú hajóútjukra, hogy a hússzükségletüket ilyen módon fedezzék.  Aztán ahova csak eljutott egy nyúlpárocska, ott hamarosan egész nyúlkolónia jött létre…

Akárhogy is volt… ma már így van… és így szeretjük!

 

Csokinyuszis kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!

Pünkösdkor jelentkezem!

Addig is szívesen veszem visszajelzésedet.

Ha pedig tetszett, és szeretnél hírt kapni róla, ha új “Kalendárium-mese” születik, iratkozz fel a hírlevélre, és értesítelek!

De annak is örülök, ha másnak is ajánlod!

Üdvözlettel:

Szabó Judit

 

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás