Burjánzó barokk – modern megújulásban

A Piarista-Központ megújulása (2014. november 8. szombat)

 

A Piarista Központ néhány évvel ezelőtti megújulásával nem csak a Rend kapott méltó, újjászületett otthont az iskola és a rendház számára, de a pesti Belváros látképe is egy meghatározó, impozáns méretű épület és környezete látványával gazdagodott.

A város története során ez a hely mindig is a központot, az origót jelentette. Az egykori római erőd, Contra-Aquincum erős falai adták az alapját a középkorban itt kialakult településnek. A város további fejlődésében a Duna-parti piac, később a Városháza tette fontossá a helyet, s itt emelkedik a Belvárosi plébánia templom is, melynek épülete- mint Pest legrégibb keresztény egyháza – évszázadok óta szolgál központként a hívő lakosság számára. Az Erzsébet-híd megépítése új elrendezést, egyben új jelentőséget is adott a területnek.

De hiába a nagy ívű történeti háttér, a központi Hely lassan-lassan, az előző század végére kissé elvesztette jelentőségét: a rekonstrukcióra váró épületek, a római feltárás kialakítása mind-mind inkább letűnt idők dicsőségét hirdették, miközben bizonyítékul is szolgáltak arra, hogy a fejlődés útjai más területekre vezettek.

A Piarista Központ épülete esetében a megváltó fordulatot Golda János terve jelentette. A régi rekonstrukciója és az új elemek beépülése révén az épület úgy újult meg, hogy a megvalósítás tiszteletben tartja a múltat, de nem másolja szolgai módon a letűnt korok ízlésvilágát, s miközben az örökség megóvására törekszik, az új kor funkcionális igényeinek kiszolgálása mellett, megváltozott ízlésünknek, modern anyaghasználatunknak is teret ad.

Ezzel olyan épületegyüttes született újjá, mely megidézi a régi korok emlékét, de a ma emberének tetszően és megfelelően, a jövőnek is épült.

Az épületet az alkotó, Golda János, Ybl-díjas építész vezetésével tekinttük meg!

 

A részletek alább olvashatók! A részvétel visszaigazolt jelentkezéshez kötött!

Néhány kép az élményeink kapcsán:
  • Piarista-Központ
  • Explore_Hungary_SzaboJudit_Piarista_kozpont_02
  • Explore_Hungary_SzaboJudit_Piarista_kozpont_03

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás