Klimt inspirációk nyomában, Bécsben

Tárlatvezetéses múzeumlátogatások Bécsben a “Fedezd fel Magyarországot Klub” Egyesület szervezésében

Gustav Klimt művészete annyira különleges, annyira egyedülálló, hogy szinte külön Klimt-stílusról beszélhetünk. Ugyanakkor életműve rendkívül változatos, megannyi téma, sokféle technika, anyag és eljárás fellelhető az alkotásaiban.

Személyisége regényes, életét legendák övezik, igazi fáklya, a bécsi szecesszió legmeghatározóbb művésze.

Különleges művészetéhez azonban ő is – hiszen emberből van – a környezetében látott élményekből inspirálódótt. 

Már az “Építészeti előadások” sorozatban ráirányítottam a résztvevők figyelmét arra, hogy a skót szecesszió csodálatos művésznője, Margaret MacDonald, épp olyan angyalokat alkot, mint Klimt, csak nőiesebben… És… előbb alkotta műveit! Sőt, be is mutatta őket Bécsben, amikor férjével, Charles Rennie Macintosh-val a Secession-ban kiállították enteriőrjüket.

Sejtésemet, miszerint Klimt számára Margaret MacDonald művei bizonyosan inspirációs forrásként szolgáltak, akkor kicsit kétkedve fogadta a közönség, ezért voltam különösen boldog, amikor Bécsben épp e témában született meg a nagyszabású – vagy inkább “hatalmasszabású” kiállítás

KLIMT INPSIRÁCIÓIRÓL!

Van Gogh, Rodin, Matisse és…. Margaret MacDonald műveinek párhuzamaiban láthattuk a legszebb Klimt alkotásokat! Igazi tobzódás volt!

Kirándulásunk során ez az időszakos tárlat volt a fő célpontunk, de nem csak ezt a kiállítást tekintettük meg, hanem a Felső-Belvedere híres képeit, továbbá a Secession épületét és a világhírű Klimt alkotást, a Beethoven-frízt is. Sőt, elvittem a társaságot egy kevésbé ismert, de csodálatos gyűjteménnyel rendelkező helyre, az Iparművészeti Múzeumba, ahol újabb eredeti Margaret MacDonald mű, illetve Klimt egyik leghíresebb, de eredetiben szinte sosem látható művének, a brüsszeli Stoclet-palota ebédlőjének csodálatos márvány-inkrusztációinak kartonját láthattuk kiállítva, a Mester kézzel írt instrukcióival.
Az, hogy emelett a Wiener Werkstaette még ma is modernnek ható használati tárgyait, bútorait és élőben láthattuk … igazán csak hab volt a tortára!

Ez a nap nem csak azért lett a Klimt rajongók életének egyik legnagyobb élménye, mert számosságában is rengeteg Klimt-élményünk volt, hanem azért is, mert ezeknek a műveknek a szépsége reprodukciókon messze elmarad az igazi alkotástól, hiszen az anyagszerűséget, a csillámló-fénylő-színes-szép elemeket kizárólag az eredeti művek látványával élvezhetjük.

S hogy mekkora élményt jelentett a tagcsoportok számára a program, az néhány visszajelzés révén érzékelhető:

Klimt érdekes lenne nélküled is, de Veled egészen más szinten ismerhettük meg ezt a világot. Lenyűgöző a tudásod, alig tudjuk felfogni, hogy mi mindennek vagy a birtokosa. (K.A.)

Végtelenül hálásak vagyunk, hogy általad Klimt nyomába eredhettünk, újabb csodás élménnyel gazdagodtunk.
Csodáljuk az óriási tudásod, felkészültséged, az elhivatottságod és a szereteted, na és a türelmed. (K.A.)

Most is csak köszönni tudom, hogy azt az alapos tudást, amit egy-egy témában, vezetésben megosztasz velünk nem kímélve magad, és mindig élvezetesen adod elő, közvetlen stílusban változatos szókinccsel. (F.A.)

A Te felkészültségeden, tudásodon, előadás készségeden mindig elámulok. (Sz.Zs.)

Nagyon köszönjük […] nagyon élveztük minden percét!
[…]
Az odafelé úton kapott információ-tömeg fantasztikus volt!
Ahogy azt szóban is mondtam, lenyűgöző a tudásod, imádtam a stílusudat, hogy egy-egy vicces megjegyzéssel, egy-egy utalással mennyire színesen tudod emészthetővé tenni a mondandódat! (V.K.)

Kedves Judit, köszönöm, ismét nagy élmény volt segítségeddel tágítani a horizontomat, és remélem, hogy így nudliból csak sikerül előbb-utóbb csavart tésztává válni! 😀 (D.U.)

Olyan örömmel megyek Veled, nagyon szívesen hallgatom előadásaidat!
Rengeteg új ismeretet kapok, de ahogy ezeket egymáshoz és egymásra építed és amilyen színesen, lebilincselően mondod el, nagyon élvezem!
Köszönöm! (M.É.)

[…] kitűnő volt, és szokás szerint lenyűgöztél minket. Ezt hívják professzionalizmusnak (ezt a művészeti irányzatot Te indítod el 😊) (I.A.)

Bécs mindig tartogat ujdonságot Veled. (S.É.)

 

A programokon mindenkit szeretettel várok!

Üdvözlettel: Szabó Judit