Luther-Bauhaus kirándulás

A “Fedezd fel Magyarországot Klub” Egyesület tagcsoportjával

Néhány évvel ezelőtt a “német szellem” nyomában jártunk. Wartburg vára, Weimar, Bayreuth és Nürnberg meglátogatása kapcsán Luther, Goethe, Schiller, Wagner (és persze Liszt), Dürer életművével, illetve a 20. század rossz emlékű, de sajnos letagadhatatlan emlékeivel ismerkedteünk.
Az akkori kirándulás a történelmünket, kultúránkat, világlátásunkat meghatározó témák kapcsán adott sok élményt és tudást.
Az akkor megkezdett gondolatokat a mostani Bauhaus-Luther kirándulás során folytattuk.

Luther…

Luther nem csak a vallást forradalmasította, de új világnézetet adott a középkor sötétségéből éppen kifelé kászálódó emberiségnek.
Az az egyszerű gondolat, hogy a Bibliát, mint a hit egyedüli tiszta forrását, anyanyelven kell elérhetővé tenni, nem csak a német irodalmi nyelv létrejöttét jelentette, de a magyar nyelvtan első rendszerezése is – Sylvester János: Grammatica Hungarolatina című munkája – a korszak Biblia-fordítási törekvéseinek köszönhető.
A könyvnyomtatás, mint technológia, egy kulturális forradalom kiindulópontjává vált!

Bauhaus…

A Bauhaus pedig a modern életbe vezető út legjelentősebb irányjelzője, útja, módja, stílusa és életszemlélete.
Létrejötte az akkori Németország politikai és társadalmi közegében, a korszak gazdasági kihívásaihoz kötődik.
De az avantgárd alkotók vérében csörgedező modern-molekulák, csakis azzal a “németes” célratöréssel kerülhettek felszínre, ami Walter Gropiust jellemezte.
1919-1933
Ennyi, mindössze ennyi, ameddig a Bauhaus Iskola működött, mégis gyökeresen megváltoztatta azt, amit a művészetről, a tárgyakról, a házakról, a modern életről gondolunk! A Bauhaus nem egyszerűen egy irányzat! Alkotói 100 év óta érvényes, új valóságot teremtettek!

Kirándulásunk…

Kirándulásunk során látogatást tettünk Wittenbergben, ahol Luther egyetemi tanárként, prédikátorként, családapaként, megbecsült polgárként a város névadójává is vált.

Városnéző sétáink során a középkori város szerkezetével és épületeivel ismerkedtünk óriásfotón, maketten, utcán sétálva és toronyból lenézve, a múzeumok és templomok értékeit program-láncra fűzve.

Dessauban pedig a Bauhaus iskola, a Mesterházak és törteni kislakás-telep titkai is értékes vezetések révén tárultak elénk.

Élményeink…

A csodálatos tavaszi időjárás, a német városok rendezett szépsége adott keretet a látnivalóknak, de a puszta információkon túl valóban megéreztük a német lelkület legmélyét is, hiszen Luther személyes élete a reformáció történetének emberi arcát rajzolta meg.

A bauhaus-t sokan művészeti stílusként értelmezik. Még többen – egyfajta technokrata megközítéssel – az építészet új arcát jellemzik a szóval.

De mi tudjuk, és érezzük mindabból, amit hallottunk és láttunk, hogy a bauhaus sokkal inkább a modern élet megszervezésének és szolgálatának gondolatvilágát foglalja össze, egyfajta eszmerendszerként.

És Bauhaus minden, ami itt készült vagy amit itt tanuló diákok vagy oktató mesterek alkottak szerte a világon.

Csoportképeink:

Csodálatos, rengeteg élményt, új tudást adó, ismeretterjesztő kirándulás volt!

Könyvajánló:

A programokon mindenkit szeretettel várok!
Üdvözlettel: Szabó Judit