A “Kisképző” és a Schola Graphidis Gyűjtemény

Épület és Gyűjteménylátogatás, szakvezetéssel

Az 1778-ban létrehozott Budai Rajzoló Oskola, majd tíz évvel később a Pesti Rajzoló Oskola biztosította a megfelelő képzést a céhekben tevékenykedő mesteremberek számára.

A 19. században robbanásszerűen növekvő építkezési láz felkészült, szinte művészi tehetségű szakembereket igényelt. Az akkori “szobaföstők”, vagy éppen az épületek homlokzati díszeit készítő szobrászok mintakönyvekből dolgoztak, amikor Pest klasszicista majd eklektikus, historizáló épületeit építették.

Ilyen mintakönyveket, mintalapokat, díszalbumokat láttunk a Gyűjteményben, s egy elvarázsolt kastéllyal ismerkedtünk a “Kisképző” épületének bejárása során.

 

 

Könyvajánló:

 

Katona Júlia – György Judit:
Díszítmények és ideák vonzásában

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának kincsei azok a történeti mintakönyvek, melyeknek lapjait az “építészeti rajz, stíl és alaktan” nevű tantárgy keretében tanulmányozták, illetve másolták a hallgatók.

A könyv egy, a témát bemutató nagyszerű nagyszerű tanulmánnyal kezdődik, majd a csodálatos mintalapokat bemutató színes táblákkal és katalógussal örvendezteti meg a szépet szerető, érdeklődő olvasókat.

A kötet ide kattintva elérhető, vagy ha épp nincs készleten, akkor igényelhető.

A könyv a legszebb ajándék! Lepd meg magad…

A programokon mindenkit szeretettel várok!
Üdvözlettel: Szabó Judit