Kell egy kis (nemzeti) romantika!

Online előadás-sorozat

Magyarország számára a 19. század hozta el a lehetőséget, hogy a Reformkorban még csak vágyódva a nemzeti értékek erősödésére, a Forradalom láza és a Szabadságharc kezdeti sikerei után, elszenvedve az eltiprást, s túlélve az elnyomatás évtizedeit, végül, a Kiegyezés utáni politikai stabilitásban találja meg a lehetőséget, hogy 1000 éves múltját feltárja, bemutassa, s önmagával is elhitesse.

E korszak eufóriája érezhető az ekkor készült művészeti alkotásokon, illetve azon, hogy a Magyarország a világban, illetve idehaza, önmagának is bemutatkozott. Sajátos díszletek és jelmezek között zajlottak a millenniumra készülő ország eseményei, s ami akkor született, akár Budapest városképében, akár történelemszemléletünkben, magyarságunk percepciójában meghatározó.

Az egyes előadások témái:

  1. Nemzeti festészetünk
  2. Nemzeti szobrászatunk
  3. Nemzeti reprezentációnk a Világkiállításokon
  4. Nemzeti bemutatkozásunk a hazai kiállításokon: 1885-ben és 1896-ban
  5. Nemzeti divatunk

Nagyon érdekes előadások ezek, s nem csak a múlt bemutatása kapcsán! Hiszen gondoljunk bele, történelemszemléletünket mélyen meghatározzák azok a történeti festmények, melyek ebben a korban születtek! Vagy a mai napig az ebben a korszakban avatott köztéri szobrok ébresztik a nemzeti öntudatot és tiszteletet, amint kitesszük a lábunkat az utcára. Mindaz pedig, amit a Világkiállítások és Országos Kiállítások bemutattak, a mai napig hatóan a legszebb eredmények, legértékesebb művek, legfontosabb ipari és mezőgazdasági eszközök és vívmányok.

Húzzuk hát föl a díszmagyart, pödörjük meg a bajuszunkat, húzzuk ki magunkat, csapjuk össze a bokánkat, s kövessük dagadó nemzeti büszkeséggel ezt a sorozatot!

Az élő online előadások már megtörténtek, de a teljes sorozat minden előadása elérhető a VIDEÓTÁR-ban!

A VIDEÓTÁR tulajdonképpen egy webshop, ahol néhány kattintással bármikor megvásárolható a hozzáférés, és már lehet is nézni az előadásokat!

 

A programon mindenkit szeretettel várok!
Üdvözlettel: Szabó Judit