Veduták: városképek és várostörténet

Először Széchaenyi István nevezte Buda-Pestnek azt a Pest-Budát, melyet a Duna hömpölygő folyama amióa világ a világ, két városként tartott külön. Az első állandó híd aztán szorosabbra húzta a kapcsolódódást, s a későbbi fejlődés letéteményesei is a további hidak voltak.
Pest-Buda-Óbuda és a Margitsziget egyesülése hosszú folyamat eredménye, melynek egyik lépcsőjét a főváros közgyűlése határozatban rögzítve nevezte meg, mint Budapest születésnapja:

„…a főváros tényleges egyesítésének napjául 1873. november 17-ét kell tekinteni, mert e napon a pesti, budai és óbudai hatóságok működése megszűnvén, a főv. tanács nem csak megalakul, hanem az ügyek vitelét ténylegesen átvette és rendszeres működését meg is kezdte.”

Ragadjuk meg a “csinált ünnepet”, és lapozzunk vissza a város történetében!

Vetített képes, online előadásomban a régi idők vedutáitól indulva hozom majd a szebbnél szebb metszeteket, rajzokat, majd fotókat, panorámákat, hogy a felvillantott képek alapján a város történetének nagy ívét bemutassam a legrégebbi időktől a 20. század közepéig.

Barangolásunk állomásainak fő motívumát mindig az adott kép látható valósága határozza majd meg, élményként adva sok apró részletet, de még inkább a nagy átfogó folymatok ívét.

Aki szereti Budapestet, örömét leli abban, hogy a pontszerű tényeket a történések folyamatába illesztve értse meg, az nagyon fogja szeretni ezt az előadást!

Részletek:

Szervező: Explore Hungay Bt.
Előadó: Szabó Judit

Dátum és időpont: 2020. november 21. szombat 16.00-kb. 17.30
Gyülekező a ZOOMban: 15.45-től

Platform: ZOOM
Jelszóval  és előszobával  védett, biztonságos bejelentkezés!
A bejelentkezéshez a szoftver által adott módon linket és jelszót is küldök, e-mailben, 14.00 óra körül.
A ZOOM kezelésének ismerete a felhasználó/résztvevő feladata és felelőssége!
A hallgatóság számára egyáltalán nem elvárás a videó bekapcsolása, és a mikrofonokat az előadás idejére központilag kikapcsolom.
Az előadó betegsége vagy technikai hiba (pl. az internetszolgáltatás kimaradása) miatti akadályoztatása esetén az előadás más időpontban megrendezésre kerül, de ha az nem megfelelő, akkor a részvétel díját visszautalom.

Részvételi díj: 1.500.-Ft/előadás/belépő kód (max két, egy háztartásban élő felnőtt, illetve gyermekeik/unokáik részére)
Egy belépési kóddal tehát egy család meg tudja tekinteni az előadást. 18 év alatti gyermekekért nem kell fizetni, házaspároktól nem várom el, hogy kétszer fizessenek.
Ha azonban több, egyébként külön háztartásokban élő felnőtt gyűlik össze, hogy együtt nézzék az előadást, hálás lennék, ha megfizetnék a külön-külön belépési díjat. Úgy gondolom, hogy az összeg abszolút nem túlzó ahhoz a tartalomhoz mérve, amit az előadáson nyújtok.
Köszönöm, ha a résztvevők korrekt fizetéssel megtisztelik a munkámat!

Fizetés módja: előre utalás a jelentkezést követően kapott számla alapján (Kérem, senki ne utaljon “csak úgy”!!!)
Jelentkezési és fizetési határidő: legkésőbb az adott előadás napján 14.00-ig

 Jelentkezés:

[xyz-ihs snippet=”Vedutakjelentkezes”]

A programon mindenkit szeretettel várok!
Üdvözlettel: Szabó Judit