Rippl-rónai élete és művészete

Élő, online előadás

Rippl-Rónai megtehette volna, hogy Munkácsy fényének szórásában, nemzetközi hírű, keresett festő legyen. Sőt, az is volt!
De saját hangját kereste, s annak ellenére, hogy hosszú-hosszú ideig nem értették, súlyosan kritizálták, ő kitartott amellett, amit művészi szíve diktált.

Korszakai közt mindenki megtalálja a kedvére való szépséget, hiszen volt, hogy csak egy-egy erős vonallal érzékeltette a “mindent”, fiatal kísérletei során a fekete és szürke árnyalataival való kifejezésmódot kutatta, de olyan korszaka is volt, amikor a harsány színek ragadták meg képzeletét. Később pedig egészen atomjaira – kukoricaszemnyi foltokra – redukálta a festékfoltokat.

A változás jól követhető a művein: a Munkácsy-stílustól a fekete korszakon át, a kaposvári, Fő utcai ház bensőséges világát megörökítő enteriőr-képeken keresztül az izzó nyarat idéző kukoricás képekig, időskori pasztellekig.
Egy valami nem változott soha: a kitartás a művészet, a saját művészete mellett!

idezet
 “…ÉN IS FESTŐ LENNÉK MIND A TIZSZER, HA TIZSZER SZÜLETNÉM A VILÁGRA.”

Nem tántorította el a meg nem értettség érzése, a koldusszegénység, a bántó kritika. Sokáig kellett várnia, hogy a nézők – főként a magyar nézők – szeme megtanulja érteni művészetét!
Aztán, amikor fordult a kocka, egyszerre híres lett, képei sokat értek, megvehette a Róma-villát, melyben, ha ma meglátogatjuk, olyan érzésünk van, mintha Józsi bácsi épp csak kiszaladt volna friss forrásvizet inni, de máris jön, és jön vele a jókedv, a finom vörösbor, a család és a barátok szeretete.

Milyen jó lett volna ismerni őt!
Odaülni a Japán Kávéház asztalához, vagy csatlakozni hozzá egyik hajnali sétáján, Kaposváron…

Sajnos ez már nem lehetséges, de művészetét, és főleg emberségét a sok visszaemlékezés alapján tártam a résztvevők elé, sok képpel illusztrálva, egy élő, online előadás keretében.

Az előadás hosszúra sikerült, de a résztvevők kitartottak. Nagyon köszönöm a türelmet.
És mutatom a chat ablakot a hirtelen jött visszajelzésekről:

idezet
2020_Rippl_Ronai_Zoom_Chat_text
Rippl-Rónai_József_Vörössapkás_önarckép
1280px-Kaposvar_House_of_Rippl-Ronai

Fenti kép forrása: Készítette: Takkk – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9684945

Körben: forrás: wikipedia

800px-Rippl-Rónai,_József_-_My_Father_and_Piacsek,_with_Red_Wine_-_Google_Art_Project
uncle-piacsek-in-front-of-the-black-sideboard-1906.jpg!Large

 

A programokon mindenkit szeretettel várok!
Üdvözlettel: Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás