DÜRER ÉS NÜRNBERG

A ZSEni, a kor és hely     –    ÉLŐ ELŐADÁS – ONLINE
Durer_ExploreHungary_03

Dürer személye egy nagyon érdekes korszakot idéz:
Utólag tudjuk, az 1500-as évek első felében nagyon fordult a világ! De akik akkor éltek, a hétköznapjaikban a folyamattal sodródtak. Milyen érdekes lehetett egyszerre kapcsolatba kerülni a protestantizmussal, ugyanakkor megélni (és alkotni) a katolikus – illetve abban a korban még nem élesen elválva, tehát inkább átfogóan keresztény – egyház számára!
Micsoda újdonság lehetett munkát vállalni olyan vezető technológiában, mint az első nyomdák!
És mit gondolt a sok utazás során világot látott művész magáról a művészetről: a született tehetségről és a sok gyakorlással megszerezett tudás jelentőségéről?

A Szépművészeti Múzeum “Dürer kora” című kiállításán 54 réz- és fametszet révén kaphatunk átfogó képet a német grafika évszázadairól a gótikától a reneszánszon át a manierizmusig.

Bár a csoportos látogatás a vírus fenyegetése miatt egyre problémásabb, egyénileg még érdemes ellátogatni a Múzeumba, hiszen igazán nincsenek sokan, ugyanakkor semmihez sem kell (és nem is szabad) hozzányúlni…

Az előadás önmagában is nagyon érdekes volt, de remek bevezetőként is szolgált a kiállítás önálló megtekintéséhez, hiszen megismertettem a helyszínt és a korszakot, s bemutattam, milyen tényezők járultak hozzá, hogy Dürer – az istenadta tehetség mellett – korának legnagyobb művészévé váljon, akinek hatása máig közvetlenül érezhető a képzőművészetben.

A programokon mindenkit szeretettel várok!
Üdvözlettel: Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás