Rejtett történetek – A Műcsarnokban

A Műcsarnok nagyszabású kiállítása a századfordulón kibontakozó életreform mozgalmakat és azok hátterét mutatja be.

Fantasztikusan érdekes a tárlat!

A szecesszió hátterét, szellemiségét az építészet és – főként – a festészet révén már sokszor feldolgoztuk. De ez alkalommal még mélyebbre  hatolunk, hiszen az emberi lélek változásait és azok következményeit fogjuk megismerni.

Hiszen a megváltozott társadalmi viszonyok közt az egyén is elveszett, s valóban újra kellett önmagát építeni. A rengeteg változás olyan folyamatokat indukált, amiket ma is modernnek, időszerűnek érzünk – persze az azt is jelenti, hogy még ma is probléma, szóval 100 év múltán sem vagyunk előrébb… Női szerepek, vegetarianizmus, jóga… a tiszta levegő megélése.

Nehéz elmondani,  mennyire új a nézőpont!
Testkultúra mozgalmak… talán így nem olyan érzékletes.
De ha mondjuk elképzeljük, hogy a hegyeket szerető Kodály Zoltán, a nála 20 évvel idősebb feleségével, Emma asszonnyal és barátjukkal, az Emmába korábban szintén szerelmes Bartókkal ruhátlanul élvezi a napfényt, befogadva a természet erejét, akkor talán érezhető, mennyire izgalmas, új irányokból világít az eddig is ismert korszakra a kiállítás.

És persze a falon Csontvárytól Rippl-Rónai keresztül csodás festmények, a végén pedig egy nagyszerű film a Gödöllői Művésztelepről…

Látogatásunkat a kiállítás társkurátora,  Vincze Beatrix  PhD. adjunktus segítette egy nagyszerű tárlatvezetéssel! Köszönjük!

Máskor is szeretettel várok mindenkit!

Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás