A városfalon túl: Villanegyed a Sugár úton és környékén

A város növekedésében óriási lépés volt a Sugár út kialakítása. A városfaltól a Városerdőig húzódó “avenue”  vonalát kerteken, majorságokon húzták keresztül. A telkek kisajátítása már akkor is ingatlan-panamákat gerjesztett… mesélek majd az ügylet nagy nyerteséről… hogy még egy árnyalattal gazdagodjék a kép, miért is jó, hogy a “szép akasztott ember” emlékét  őrzi a Sugár út mai neve…

A gyönyörű, nagyvárosi korzó Liget felőli részén 14-14 telket jelöltek ki, ahova szabadon álló házakat írt elő a terv.
Igaz, méretükben sokkal-sokkal kisebbek voltak az előképükként tekintett kastélyoknál, azért nagyon szép kis házak épültek.

És ahogy beépült az útszakasz, a mögötte fekvő telkek is új életre keltek, s a város izgalmas-szép új részei jöttek létre.

Közben a történeti stílusok helyét modern törekvések vették át: a szecesszió új formavilágot, az art deco pedig a mai “minimál divatban” is megállná helyét letisztult, szép formáival, igényes anyaghasználatával.

Sétánk során meséltem az út kialakításáról, a villák egykori arcáról és átépítéseikről, majd elkanyarodtunk az Epreskert felé, hogy az ottani művésztelep körüli házak történeteivel ismerkedjünk, s eljutottunk a csodás, késő-szecessziós  Schiffer-villába is.

ExploreHungary_Schiffer_villa_01

Máskor is szeretettel várok mindenkit!

Üdvözlettel: Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás