Liszt Ferenc nyomában a régi pesten

A  zenész apa – talán saját ambícióit plántálva – már egész korai gyerekkorától kezdve különös intenzitással fejlesztette a kis Franz zongoratudását.  Az őstehetség zsenialitása hamar meg is mutatkozott: már 9 évesen koncertet adott Sopronban.

A bécsi tanulóéveket a párizsi ünneplés időszaka követte, s az Európában koncertkörutakon utazó, akkori szemmel – de még a maival is –  világpolgárnak számító művészt Velencében érte az 1838-as nagy pesti árvíz szörnyű híre.

“Ezek az izgalmak, ezek a fellángolások” – ahogy ő írja – “födözték fel számára a „haza” szó jelentését.”

S bár maradt világpolgár, ünnepelt híresség, mai szóhasználattal: igazi sztár, idős korára – a magyar honatyák hívására, a téli időszakokra Pestre költözik, s kezdetben koncertjeivel, csakhamar pedig tanítványinak fejlesztése révén alakítójává válik a magyar kultúrának.

Olyannyira, hogy oktatói tevékenységéből táplálkozik az első Zeneakadémia létrejötte, majd annak nyomán épül az új Zeneakadémia (amit ma réginek mondunk). S nevét viseli “a” Zeneakadémia (ilyen szempontból a legújabb), de az Operaháznál köszön minden oda érkező látogatónak, a Vigadó – és a régi Vigadó – is koncertjei emlékét idézi.

Sorozatunkban végigjártuk ezeket a helyszíneket, s megismerkedtünk a nagy zeneszerző és zseniális zongora virtuóz életének pesti fejezeteivel, közben pedig megismerkedtünk ezekkel a csodás épületekkel is.

  • 2013_LisztHaydn_01

Máskor is szeretettel várok mindenkit!

Üdvözlettel: Szabó Judit

Üzenet a szerzőnek

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás