Fények, színek, virágok

A kikelet mindenki szívét megdobbantja! Az első meleg napsugarak, a kigombolódó kabát, az első virágok… Fényt, színeket, illatokat hoznak a tél szürkesége után.

A tavaszi életérzés jegyében két művészeti előadással várjuk az érdeklődőket.

Várhelyi Csilla, festőművész az impresszionizmus kialakulásáról, művészekről, művekről mesélt,sőt, ott helyben, élőben bemutatta azt is, hogy a híres festők ecsetkezelése milyen, és ez hogyan járul hozzá a képeik nagyszerűségéhez:

2017_Csilla_Impresszionizmus_ExploreHungary_02
2017_Csilla_Impresszionizmus_ExploreHungary_03

Megtanultuk, hogy Renoir pamacsolja a színfoltokat, Pissaro kusza vonalak színeinek egymásra hatásával alkotja a látványt, Van Gogh pedig erőteljes ecsetvonásokkal húzza egymás mellé a színeket, hogy azok együtt hatva új árnyalatot hozzanak létre:

  • 2017_Csilla_ecsetvonasok_ExploreHungary_03
  • While art critics sometimes call Renoir's late period overly emotional, works like Blonde a la rose, shown here, were an inspiration to film director Gilles Bourdos. Andree Heuschling, a main character in the film, is credited as the model for this painting.
  • 2017_Csilla_ecsetvonasok_ExploreHungary_01

Én pedig a “szecesszió virágairól” meséltem, méghozzá olyan összefüggésben, hogy hogyan alakult a 19. század végén a társadalmi változások folyamatait, az ipar fejlődését leképező, az abból következő jegyeket magán viselő művészet.

A sok-sok “kivonulás”, az egyéni utak győzelme, az új irányok, az egyes “sezession”-ok eltérő, de mind nagyon izgalmas utakat nyitottak, s rendkívül változatos eredményt hoztak létre.

 

Máskor is szeretettel várok mindenkit!

Üdvözlettel: Szabó Judit

Üzenet a szerzőnek

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás