Kőbe álmodott virágok: A FÖLDTANI INTÉZET

A Földtani Intézet épülete és a Földtani kiállítás (2015. március 20.)

 

A Földtani Intézet (pontos nevén: Magyar földtani és Geofizikai Intézet) kéklően gyönyörűséges épülete a Stefánia út ékessége.

Léte és szépsége egy olyan korba repít minket, amikor még az ország területe nagyobb kiterjedésű volt, s a Kárpátok ívén, illetve az Erdélyi-Szigethegység mélyén és peremén található, hallatlan gazdag bányákat “miénknek” mondhattuk.

Ebben a korban a földtan, a geológia kiemelten fontos volt, így nem meglepő, hogy az ország legrégebbi tudományos intézete épp ehhez a tudományághoz  kötődik.

A Ház pedig pazar… A szimbólumrendszer könnyen érthető, és hamar ráismerünk majd, ugyanakkor az apró részletek csodás tobzódása minden lépésnél és körbetekintésnél elkápráztat!

Az épület és történetének áttekintése után tettünk egy hatalmas kirándulást is a térben és az időben, hiszen a Földtani Kiállítás vitrinjei egy izgalmas országjárásra csábítanak!

Különösen érdekesség tette látogatásunkat, hogy látogatásunk napján épp úgy részleges napfogyatkozás volt, mint mikor 1900. május 29-én a Király járt a Házban.

 

  • ExploreHungary_SzaboJudit_MAFI_02
  • ExploreHungary_SzaboJudit_MAFI_03
  • ExploreHungary_SzaboJudit_MAFI_04
  • Napfogyatkozas_SzaboJudit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás