CSONTVÁRY-Kiállítás: TÁRLATVEZETÉSES LÁTOGATÁSOK

“Csontváry Géniusza” címmel került megrendezésre az a nagyszabású tárlat, melyhez hasonló gazdagságban utoljára 1962-ben láthatta a nagyközönség Csontváry képeit.

De azóta több darabbal is bővült az életmű! Itt, az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében rendezett hatalmas tárlaton látható például az az Önarckép is, melyet Molnos Péter művészettörténész talált meg – micsoda csavar – épp a Nemzeti Galéria raktárában! Hamisítványnak  titulálva lapult a többi vászon között, de régi fotók alapján tudható, hogy már korábban is kiállításra került a kép!

A tárlatot végignézve elénk tárult az életmű, és képről képre haladva gondolkodhattunk rajta, vajon önjelölt zseni volt-e a hóbortos festő, vagy valóban égi jel és fentről jövő erő irányította az ecsetét. Az utolsó teremben, a “Magányos cédrus”-t látva a válasz egyértelműen kirajzolódik…!

A hatalmas anyagot értő vezetéssel tekintetük meg, sőt a látogatás előtt tartottam egy bevezetőt, amelyben a legfontosabb életrajzi elemeken és tényeken túl a művészet nagy áramlatainak felvillantása segítettem abban, hogy elhelyezzük a korábban ellentmondásos megítélésű festő művészetét.

Rengetegen látták velem a kiállítást, nagyon köszönöm a bizalmat!

Ilyen visszajelzések érkeztek a megélt élmények kapcsán:

idezet

“Bár én még gimnazista koromban a Szépművészetiben találkoztam Csontváryval és azóta lelkesedek érte, ilyen mélységben, mint Te, ill. a tárlatvezető, messze nem ismertem. Valóban érdemes továbbgondolni!  Köszönjük” (L.A.)

idezet

“Így tárlatvezetéssel (ami igen értékes volt) ismét új értelmezésben még inkább izgalmasnak, érdekesnek láttatták az apróbb részleteket  amire felhívták a figyelmet.” (V.É.)

idezet

“Nagyon nagy élményt nyújtott nekem a Te ismertetésed és az idegenvezetés. Más szemmel látom a festményeket.” (M.V.)

idezet

“Lenyűgöz a felkészültséged, az igényességed, a mindenre kiterjedő figyelmed, figyelmességed. ” (K.A.)

2015_Csontvary_01

Máskor is szeretettel várok mindenkit!

Üdvözlettel: Szabó Judit

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás