ÉDESKÉS ÉPÍTÉSZET – KESERNYÉS SERITALLAL

Élménybeszámoló: Csehországi kirándulás (2014. október)

A “Fedezd fel Magyarországot Klub” Egyesület “Cseh 2014” tagcsoportjának szakmai programja

Jiri Menzel írásából tudjuk jól, hogy Gustav Husak is megmondta, “az államhatár nem korzó, hogy márpedig itt rendnek kell lenni, és akkor lesz rend, ha mindenki otthon ül”

Nagy szerencse, hogy ezek az évek már elmúltak, és világútlevéllel a zsebünkben utazgathatunk kedvünkre… Bár, ha jobban meggondoljuk, Csehországhoz nem csupán testvéri érzelmek fűznek, de a Jagellók, a Habsburgok, és a megboldogult cucializmus(musmusmus) idején valóban egy birodalomhoz tartoztunk.

Nem csoda, ha Menzel szavait jól értjük, és amikor filmjein nevetünk, valójában saját emlékeink kapcsán mosolygunk.

Szóval, olyan ez, mintha országot járnánk… még ha tágabb értelemben is.

És fontos tanulságokat rejt, hiszen nem árt tudni, hogy más országot is megtépáztak a háborúk, és hogy az együtt élő népcsoportok viszonya mindenhol nehéz.

Lássuk hát dél-Csehországot. Trebon, Ceske Budejovice, Cesky Krumlov… Igazán szépen csengő cseh nevek… tele Schwarzenberg emlékekkel… egy császárhű család végtelen gazdagságának lenyomatával!

Elmerültünk a bájos városkák, a csodás kastélyok és szépséges vallási emlékek világában. Bámultuk a faragott díszeket, a töménytelen műtárgyat. De látszik, hova húz az össztörténelmi hovatartozásunk: egyik legnagyobb élményünk az volt, amikor a bájos parasztbarokk falucska – Holasovice – egyik lakójáról kiderült, hogy nem csak a Nóniusz lovak tenyésztésével kapcsolatban, de a mezőhegyesi lányok szépségét illetően is komoly élmények érték úgy 50 évvel ezelőtt. Ilonka…. Hát igen, a csinos magyar menyecske nevének kimondása még mindig a nadrágszél zavart morzsolására késztette derék cseh hősünket!

Nemhibába… egy család vagyunk mi!

Igyunk is erre egy jó korsó pivot!

Egészségünkre!

NÉHÁNY KÉP AZ ÉLMÉNYEINKRŐL:

Nem lehet hozzászólni a bejegyzéshez.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s szabályozásnak megfelelően a Weboldal a cookie-kat használ.

Bezárás